TCS Amsterdam Marathon 2015

daniel_amsterdam

Det här var ju tänkt som min andra mara, men ibland blir det inte som man har tänkt sig, efter att ha åkt på löparknä efter Göteborgsvarvet så blev maratondebuten i Stockholm inställd. Det känns som att kroppen inte riktigt har velat vara med den här säsongen, troligtvis mycket beroende på att jag slutade styrketräna av någon konstig anledning. Nu skulle det iaf bli av, vi var fem från start men två hoppade av pga av skador, (är löpning verkligen hälsosamt?), de kvarvarande tre var Henke, Boa och jag. Grymt taggade för att avsluta säsongen på ett bra sätt, som för mig o Henke varit lite av ett mellan år, Boa däremot har varit i sitt livs form och satt PB på alla distanser, vad skulle han kunna göra på en riktigt flack bana?

Vi tog eftermiddagsflyget till Schipol Airport för att hinna jobba lite på förmiddagen också och resan kunde inte startat bättre…ett besök på Max på Landvetter, (lätt att välja mellan Köpenhamn o Landvetter flygplats nu :) ), världens bästa burgare!

Hotellen inne i Amsterdam var givetvis fulla när vi väl bestämt vilken dag vi skulle åka så första natten fick bli på ett hotell vid Schipol, jag föreslog en natt på flygplatsen (det kan faktiskt finnas ganska sköna stolar man kan sova på ;)), men det röstade ner.

Problemet med att åka på loppweekend är att man helst vill gå så lite som möjligt och att de flesta städer upplevs bäst till fots! slutade så klart med att vi var ute o gick hela dagen och jag fick så klart riktigt ont i vänster fot och stannade till på Nike o köpte ett par nya Vomero 10 för att slippa halta resten av den dagen.

Nummerlappsutdelningen var vägg i vägg med Olympiastadion (OS 1928), där också start o mål för maran skulle vara. Mycket folk men det flöt på bra och snart var vi i den obligatoriska mässan där det mest intressanta var representanterna för andra lopp (dags att skissa på nästa års loppschema:) ), finns några intressanta alternativ på bra vårlopp.

Dålig matplanering slutade med att vi åt en ”Giant Burger” (falsk marknadsföring), i en liten kiosk på väg in mot centrum igen för att äntligen besöka Van Gogh museumet, men fortfarande grymt lång kö som ingen av oss orkade stå i, vi hade ju redan trötta fötter! fick bli en kaffe på Hard Rock Café (ännu ett på listan över besökta HRC e väl på typ 25 nu, varför började jag inte samla på pins! :) )

henke_amsterdam

Amsterdam upplevde jag trots det lite gråa, kyliga vädret som en mycket trevlig stad perfekt för en sån här resa, ganska korta avstånd och ett härlig gammalt centrum med mycket att titta på, hur många broar fanns det egentligen?

Henke o Boa hade valt att springa halvmaran medans jag som sagt skulle satsa på maran, min start gick 9:30, ganska bra tid tycker jag, behöver man bara tänka på att få i sig frukost, till skillnad från när starten går 13:20 som får de andra, då måste man ju få i sig ytterligare nåt efter frukosten!

5 km från hotellet till starten, lite väl långt att gå innan loppet men efter ett besök nere i metrostationen (där jag höll på att gå vilse :)) fick det bli så ändå, gjorde en kombination av transport/uppvärmning och det fungerade ganska bra, allt kändes bra, förutom att det var för jäkla kallt innan start, jag skakade verkligen, inte helt optimalt, (perfekt att ställe att göra sig av med kläder man inte använder ska jag komma ihåg till nästa stora lopp), men blev snabbt varm när starten väl hade gått. Startade i första ledet och hade inga problem alls med trängsel, det var helt perfekt, planen var att gå ut i 3:45-47 tempo och se hur länge det höll, vid 5 km kändes det lite väl tungt i benen för, så hade inga större förhoppningar om att det skulle hålla men ibland vänder det ju under ett lopp så kämpade på och passerade 10 km på ca 38 min, 10s efter men ändå helt ok men började få besvär med högerfoten, har haft mer eller mindre ont på ovansidan sedan Lidingöloppet troligtvis pga för hårt knuten sko och givetvis vänster fot/ben men det är jag så van vid nu så det kan jag nästan ignorera, men det är klart att det ändå påverkar…

Lyckades hänga på en grupp som låg i strax under 4 tempo, kändes helt ok och tänkte att kan jag hålla det så blir det ju ända en skaplig tid runt 2:46, tyvärr tröttnade de lite och jag blev tvungen att gå om och sprang större delen av andra halvan själv bara lite korta perioder jag kunde ligga bakom o ”vila” lite, antingen kom de för snabbt bakifrån eller så kom jag ifatt och då sprang de för långsamt. Kändes ända helt ok när vi kom in i stan igen efter att ha varit och vänt 1 ml utanför, banan gick utmed floden Amstel där man vände och sprang på andra sidan tillbaka, fick därmed se eliten, de är grymma, jäklar vad snabbt det går, häftigt att se! När 30 km markeringen kom kände jag mig såpass pigg att jag gjorde en mindre fartökning och sprang tom om några löpare, tyvärr varade inte piggheten länge och vid 32 kändes det riktigt segt, men nu var det ju ändå bara en mil kvar, tog min sista ”Bloks” (från Clifbar, hade totalt 3st och det var tillräckligt, tog bara vatten vid kontrollerna för att inte riskera något nödstopp) och kämpade på, men kunde inte hålla 4 tempo längre, men höll mig åtminstone under 4:10 så det skulle inte bli någon katastroftid, även om jag önskat lite snabbare. Avslutningen gick genom Vondelpark, trevlig stadspark med mycket publik, som det annars var lite sådär med, men inte så konstigt utanför centrum förstås.

Orkade med en liten spurt och tiden blev 1:47:15.

boa_amsterdam

Snabbdusch för att sedan följa Henkes o Boas lopp, var tyvärr 10s för sen så missade starten (hittade såklart inte!), stannade kvar och såg nästan hela startfältet, roligt att kolla på alla olika stilar :)

Flyttade mig mot målet för att heja på grabbarna och ta lite grymma bilder (nu när fotografen stannade hemma :) ), Boa kom i en grym fart jag trodde nästan inte att det var sant, 1:15:20 kom han in på, nu snackar vi rekordkross! 3 min förbättring, vilket lopp!

Henke såg också riktigt stark ut när han kom en stund senare, inte långt ifrån PB, årsbästa blev det iaf, bra!

Jag kände inget under loppet men nästan direkt efter fick jag så satans ont i foten lateralt, snett nedanför fotknölen, troligtvis kraftig inflammation i peroneusfästet och har bara blivit något bättre nu 4 dagar efter så känns sådär.

Härlig resa med trevligt sällskap, det här måste vi göra igen!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *