Kristianstad Trail – 2019

Jag sprang Kristianstad trail för två år sen och har längtat tillbaka till de fantastiskt fina Bockebodaskogarna där banan går sedan dess. Barrskog med grön härlig mossa, säkert 15 km av loppets 25 km. Smala stigar som slingrar sig fram men utan att vara överdrivet tekniska. Banan känns inte backig men det blir ändå över 200 höjdmeter innan man når målet vid Bockebodatorpet.

Förra gången jag sprang loppet låg jag i ensam ledning tills det var 4 km kvar då jag blev ikappsprungen och snabbt ifrånsprungen, men klarade andra platsen då. Planen var att ta det lite lugnare i starten den här gången, 25 km är långt i terräng, ca 2 timmars löpning uppskattade jag. Jag känner inte till löparna i Skåne och på förhand var det bara Erik Alnervik som jag kände till från startlistan som snabb löpare, nu senast nia på Dubbeldöden på Kullamannen.

Starten gick, Erik tog täten direkt, jag strax bakom och vi fick en lucka bakåt direkt. Jag tyckte redan från början att det gick något för snabbt men det kändes ändå kontrollerat så jag valde att hänga på tätt bakom Erik. I och med att det är så pass lättlöpt terräng gick det bra att ligga ganska tätt bakom, annars kan det vara svårt och bli lite ryckig, kraftslösande löpning.

Det flöt på bra, Erik först hela tiden men jag kände ändå att det gick lite för fort, inte mycket men ändå så att jag riskerade att inte orka hela vägen. Jag valde att sänka tempot eller om Erik ökade, jag vet inte riktigt, vid ca 6-7 km. Han fick snabbt en ganska stor lucka men jag såg honom ändå ett antal kilometer så jag gav aldrig upp att han skulle tröttna och jag skulle kunna komma ikapp senare under loppet.

Jag försökte pressa på så mycket jag kunde och hålla uppe tempot utan att gå över gränsen. Ganska tidigt kände jag att magen inte riktigt ville vara med idag, men det ska ju ganska mycket till innan man gör ett nödstopp bakom ett träd, då hade det ju varit kört att komma ikapp Erik och jag visste ju inte heller hur långt bakom de som jagade var. Tog några klunkar sportdryck på en vätskestation och en av två gel jag hade med mig, mer vågade jag inte ta, tur att temperaturen låg på några få plusgrader annars hade det inte fungerat.

Jag spanade lite bakåt på en del ställen där det var lång sikt men såg aldrig någon bakåt och jag såg tyvärr aldrig Erik heller. Däremot blev jag nästan överkörd av en älg som dundrade förbi bara 15 meter framför mig, tur att inte den var med i loppet, vi hade inte haft en chans. På slutet blev det ett tjugotal omsprigningar av de sista löparna på 12 km-loppet som startat 20 minuter efter oss, men det var inga problem att komma förbi i den här terrängen och de flesta var dessutom vänliga och tog ett steg åt sidan när de hörde en snabbare löpare komma bakom.

Det blev en andraplats den här gången också, om man tittar på mellantiderna så var avståndet som mest 1:37 och i mål landade det på 1:08 så trenden var bra men idag var Erik för stark och slutade som segrare.

Jenny sprang också och tog hem segern i 12 km-loppet, grattis!

Loppets hemsidan: https://kristianstadtrail.harlovsif.se

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *